Crida als joves per a què es quedin al camp per l'envelliment del sector

Notícia via La Mañana

Crida als joves per a què es quedin al camp per l’envelliment del sector

Un terç dels treballadors del sector primari es jubilarà els propers anys

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va demanar dimecres passat que els joves s’incorporin a l’agricultura i la ramaderia per garantir la pervivència del sector ja que, segons els seus càlculs, un terç de l’ocupació del mateix es jubilarà en els propers anys.
Planas va fer aquesta petició a l’acte inaugural de la Primera Cimera Internacional Agroalimentària, celebrada a la Fira de Barcelona, on el ministre va parlar a través d’un vídeo gravat.
“Si no hi ha dones i homes joves disposats a incorporar-se a aquest sector, no assolirem els reptes del futur: alimentar tota la població, aconseguir una dieta sana i construir un model sostenible d’alimentació a nivell mundial”, ha declarat el ministre.
El titular d’Agricultura va xifrar en un terç el volum de treballadors del sector primari que es jubilaran els propers anys, fet que a Espanya suposa una xifra de 770.000 persones que abandonaran la indústria agroalimentària del total de 2.300.000 treballadors que el componen.
Planas va argumentar que el sector hauria de ser atractiu per als joves perquè “té una gran capacitat de riquesa” si bé ha admès que el relleu generacional està sent difícil: “Ho és força al sector agrari i encara més difícil al pesquer”.

Altres reptes

El ministre va dir que la sostenibilitat, la innovació i la digitalització del sector són els altres reptes que el sector agroalimentari ha de fer front en el futur.
“En innovació estem molt ben situats. Apliquem ramaderia i agricultura de precisió. Estem digitalitzant no només la producció primària sinó tota la cadena alimentària i la relació del productor amb la resta d’actors del sector i els mateixos consumidors”, ha destacat Planas.
A parer seu, aquesta innovació ha de permetre al sector agroalimentari espanyol “no només nodrir el mercat nacional” sinó seguir consolidar la seva posició d’exportador: “Som el quart país de la Unió Europea i el setè del món. Hem exportat per valor de 68.000 milions d’euros en els darrers 12 mesos”.
Pel que fa al repte d’aconseguir una alimentació sostenible, Planas va assenyalar que les seves projeccions indiquen que el 2050 la població mundial arribarà als 10.000 milions de persones i que el sector agroalimentari haurà d’incrementar la producció d’aliments i begudes: “Això no pot suposar més explotació dels recursos naturals. Cal desenvolupar un model d’economia lineal que sigui sostenible”, va dir.
“La UE vol liderar la transformació del sector agroalimentari. Per això estem treballant amb els estats membres per desenvolupar i reforçar les xarxes locals de petits i mitjans agricultors locals”, va dir el comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la UE, Janusz Wojciechowski.