Front comú a Europa en defensa de la pesca a la Mediterrània
Conseller Ordeig: “Defensem un canvi profund de la política pesquera al Mediterrani. Hem presentat un dossier amb propostes per una pesca més sostenible i equilibrada, amb criteris ambientals, socials i econòmics”
El conseller ha valorat positivament la representació de Catalunya de les comunitats pesqueres davant el Consell de Pesca i properament es reunirà amb la consellera de pesca del País Basc, que n’assumirà la representació el segon semestre, per traslladar-li l’estat de la carpeta del Mediterrani
El Parlament Europeu ha dedicat aquest dimecres, 25 de juny, una sessió especial anomenada “El futur de la pesca mediterrània: cap a unes pesqueres econòmicament viables i unes comunitats costaneres pròsperes”. En aquesta reunió, el Ministeri d’Agricultura i les comunitats de les cinc comunitats autònomes del Mediterrani, juntament amb representants de les regions franceses pesqueres del Mediterrani, han unit les seves veus per demanar que les polítiques europees tinguin en compte l’especificitat de la pesca al Mediterrani a l’hora de fixar-ne les quotes.
“S'ha reclamat a la Comissió Europea un canvi profund en la política pesquera al Mediterrani. Hem presentat un dossier amb propostes per a una pesca més sostenible i equilibrada, amb criteris ambientals, socials i econòmics”, ha manifestat el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, que ha pres part en la sessió.
Revisió de l’aplicació del pla de gestió per als anys vinents
La sessió a l’Europarlament ha coincidit amb la finalització aquesta setmana de la participació de Catalunya com a representant de les comunitats autònomes al Consell d’Agricultura i Pesca.En els propers dies, el conseller Ordeig es reunirà amb la consellera de pesca del País Basc, que el segon semestre assumirà la representació de les comunitats autònomes, i li traslladarà l’estat de la carpeta del Mediterrani.
Al llarg d’aquests sis mesos, el conseller d’Agricultura i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible han participat en les sessions del Consell de Ministres de pesca, tres en total, i en reunions de caràcter institucional en el marc de les actuacions en l’àmbit de la pesca que s’han de dur a terme a la Mediterrània després de 2025. Això ha permès traslladar al Consell, en col·laboració amb el ministre Planas, tot allò que la pesca del Mediterrani Occidental considera que ha de recollir el Reglament que determina les possibilitats de pesca per a l’any 2026, i, d’acord amb els resultats dels estudis de l’ICATMAR sobre l’estat de la pesca a Catalunya corresponents a 2023, han reclamat el següent:
- No hi ha cap base per adoptar mesures correctores d’emergència a la zona de gestió pesquera corresponent a les aigües catalanes.
- Cal desenvolupar urgentment la revisió de les metodologies oficials d’avaluació dels estocs pesquers.
- Mentrestant, les possibilitats de pesca per a l’any 2025 s’han mantingut cautelarment als nivells de 2024, però caldria que s’incrementessin, igual que les que s’aprovin per al 2026, incloent-hi els mecanismes de compensació corresponents.
- S’han d’aixecar els límits de captura de gamba.
- Cal posar èmfasi en la millora de la selectivitat i en l’enfortiment de les zones de tancament pesquer (vedats de pesca).
“La gestió pesquera ha de permetre garantir la recuperació de les poblacions pesqueres i la viabilitat econòmica i social d’un sector estratègic com és el de la pesca”, ha afirmat Ordeig.
El titular d’Agricultura també ha avançat que a finals de juliol està previstala presentació de l’informe anual de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) sobre l’estat de la pesca a Catalunya 2024, que es va presentar per primera vegada l’any passat i que consisteix en una avaluació precisa en aigües catalanes de les cinc poblacions de peixos rellevants per al Pla de la Unió Europea sobre la gestió de la pesca demersal del Mediterrani Occidental.
Suport de la nova oficina a Brussel·les per reforçar les capacitats d’incidència de la Generalitat de Catalunya
Durant aquest semestre, el Departament ha posat en marxa una oficina permanent a Brussel·les per reforçar les capacitats d’incidència de la Generalitat de Catalunya davant de les institucions europees. La iniciativa s’ha dut a terme en el marc del Pla Brussel·les, del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, que preveu estades del personal de la Generalitat a la Delegació del Govern davant de la Unió Europea.
L’objectiu d’aquesta oficina ha estat principalment reforçar la presència de l’Administració pesquera catalana a Brussel·les durant aquest semestre de 2025, a fi de participar en la presa de decisions.
Per part de l’Administració, el grup fix ha comptat amb representants del Departament d’Agricultura, que han estat presents en les sessions setmanals del Grup de Treball de Pesca del Consell de la Unió Europea que s’han fet de gener a juny de 2025.
A més, representants de la Delegació del Govern davant la UE han assistit el Departament d’Agricultura en les reunions institucionals, i la seu de la Delegació del Govern davant la UE ha estat disponible per a la preparació d’aquestes reunions.
Pel que fa als pescadors, representants de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors han participat en les reunions institucionals. Per fer-ho possible, les despeses de desplaçament i representació del sector pesquer aniran a càrrec dels ajuts a la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pesca. El Departament d’Agricultura ha ampliat el pressupost previst per a les ajudes per atendre aquestes necessitats.
En l’àmbit científic, una persona de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) ha fet una estada a Brussel·les per donar suport tècnic al Departament, al Ministeri i al sector en les actuacions que s’han proposat per al Pla de pesca a la Mediterrània després de 2025. La seva participació ha permès col·laborar amb el grup de recerca europeu en el disseny del nou Pla i les modificacions del Reglament de pesca.
Durant aquest primer semestre de 2025, l’ICATMAR ha estat present en diverses reunions i grups de treball amb la Delegació del Govern davant la UE, la Representació Permanent d’Espanya a la UE, el Consell de la UE, la Delegació del CSIC davant la UE, el Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries (STECF), la General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) i el Mediterranean Advisory Council (MEDAC). També continuarà fent el mostreig científic i garantint l’avaluació dels estocs a la zona pesquera corresponent a Catalunya, i col·laborarà amb el Departament en el monitoratge de l’impacte socioeconòmic de les mesures del Pla de pesca europeu l’any 2025. D’aquesta manera, s’intensificarà la participació de l’ICATMAR en els òrgans d’avaluació europeus dels estocs pesquers.
Ajuts a les confraries i per a la instal·lació de xarxes i portes voladores
També durant aquest semestre, per pal·liar els efectes del pla de pesca aprovat per la Comissió Europea per al 2025, el Departament d’Agricultura ha incrementat la línia d’ajuts de suport a confraries i federacions de confraries que es dona anualment. D’aquesta manera, es passarà de 2 a 2,5 milions d’euros. Aquest augment s’afegeix a la bonificació del 80% de la taxa que paguen les confraries per l’ocupació del domini públic per al 2025, a fi de garantir-ne la viabilitat econòmica, davant la pèrdua d’ingressos causada per l’aplicació de la reducció de dies de pesca que fixa la Unió Europea.
Una altra de les mesures a què s’han pogut acollir els pescadors és la subvenció per cobrir el 100% del cost del canvi de malles. L’altra subvenció oberta és la corresponent a la incorporació de portes voladores, que es fan servir en les xarxes d’arrossegament per reduir tant l’impacte sobre el fons marí com el consum de combustible en un 25%. Els pescadors que fan aquest canvi reben un ajut del 75% del seu cost.