Més de 15.000 establiments d'hostaleria tornaran a competir aquest estiu per la Bandera Verda de la sostenibilitat d'Ecovidrio

Més de 15.000 restaurants, bars i guinguetes se sumaran a la campanya per competir per la Bandera Verda del seu municipi i optar a un dels deu guardons que atorga l’entitat, com a un dels establiments hostalers de la costa espanyola amb millors pràctiques mediambientals.

Més de 180 municipis i 15.000 establiments d’hostaleria de sis comunitats autònomes participaran un any més en la 6a edició del #MovimentBanderesVerdes d’Ecovidrio. Aquesta campanya, impulsada per l’únic SCRAP especialitzat en la recollida selectiva i sostenibilitat dels envasos de vidre, vol reconèixer l’esforç de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners en favor de la circularitat durant l’estiu, especialment pel que fa a la gestió correcta dels residus.

A la present edició, s’hi suma Cantàbria, juntament amb Andalusia, Illes Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia. Els 181 municipis participants competiran per aconseguir una de les 10 preuades Banderes Verdes de la Sostenibilitat que atorga Ecovidrio: dues per a Andalusia, dues per a les Illes Balears, dues per a Catalunya, dues per a la Comunitat Valenciana, i una per a Cantàbria i Múrcia, respectivament.

Novedat destacada

Com a novetat, a més de la Bandera Verda, els municipis de cada comunitat que obtinguin la millor puntuació rebran com a premi una jornada de neteja d’una de les seves platges, que es durà a terme en col·laboració amb l’organització Paisaje Limpio, especialitzada en iniciatives mediambientals.

Segons Roberto Fuentes, subdirector de Gerències de la Zona Est d’Ecovidrio i responsable del Moviment Banderes Verdes:

"Un any més estem molt orgullosos de poder celebrar una nova edició del Moviment Banderes Verdes i de comptar amb el suport de l’hostaleria i els municipis per fer front a l’increment de residus que registren les zones costaneres durant l’estiu. Agraeixo el compromís de tots els municipis i del sector HORECA per implicar-se en aquesta competició que promou el reciclatge i el desenvolupament sostenible del nostre entorn.”


Compromís amb la circularitat a les nostres costes

Gràcies al compromís dels municipis participants, Ecovidrio vol donar resposta a l’augment d’envasos de vidre durant l’estiu, època en què es consumeix un terç dels envasos de vidre que es posen al mercat, i on gairebé el 50% dels residus d’envasos d’un sol ús provenen del sector hostaler.

Per ajudar en la separació selectiva de vidre, Ecovidrio instal·larà 300 nous contenidors i lliurarà 1.500 cubells amb rodes de manera gratuïta. També es proporcionarà formació ambiental i en economia circular a través de 100 educadors ambientals, que visitaran tots els establiments participants durant l’estiu.


Municipis i establiments que revaliden títol

Els guanyadors de l’any passat —Algesires i Barbate (Andalusia), Santa Susanna i Torroella de Montgrí (Catalunya), Alacant i València (Comunitat Valenciana), Calvià i Palma (Illes Balears), i Cartagena (Regió de Múrcia)— podran revalidar el seu títol com a municipis referents en circularitat.

Per optar a la Bandera Verda, cada municipi haurà de complir criteris com:

  • Increment de recollida selectiva respecte a l’any anterior.

  • Participació d’almenys el 50% dels establiments hostalers.

  • Impuls de la campanya a nivell local i entre la ciutadania.


Reconeixement a establiments sostenibles

Ecovidrio també premiarà els 10 establiments costaners més compromesos amb la sostenibilitat. Aquests seran seleccionats entre tots els participants, que intentaran superar els guanyadors de 2024:

  • Andalusia: Waingunga (Lepe), Terraza El Molino (Níjar), Restaurante Cepas (Algesires)

  • Catalunya: Lasal del Varador (Mataró), Bar del Pòsit (Cambrils)

  • Comunitat Valenciana: Petimetre (Alacant), Cor de Carxofa (Benicarló)

  • Illes Balears: The Boat House (Eivissa)

  • Regió de Múrcia: La Lonja (San Javier)

Els guardonats gaudiran d’una Master Class exclusiva i degustació a càrrec del xef Ricard Camarena, guardonat amb l’Estrella Verda Michelin. Compartirà la seva visió de la sostenibilitat en l’alta cuina i posarà en valor l’ús de productes de temporada i d’aprofitament.


Baròmetre de sostenibilitat hostalera

Ecovidrio llançarà també una nova edició del Baròmetre sobre la Sostenibilitat Hostalera a les zones costaneres, amb l’objectiu d’avaluar la implantació de pràctiques sostenibles al sector HORECA en quatre àmbits: gestió de residus, eficiència energètica, consum responsable i ús sostenible de l’aigua.

En l’edició anterior, amb més de 12.000 establiments participants, es va evidenciar que 7 de cada 10 locals ja aplicaven mesures sostenibles. Catalunya va liderar el rànquing amb una nota mitjana de 8,7 sobre 10, seguida per la Comunitat Valenciana i les Illes Balears (7,6), Andalusia (7,4) i Múrcia (7,3).


Impacte ambiental positiu

Gràcies al compromís del sector i els municipis, a l’edició passada es van recollir més de 62.800 tones d’envasos de vidre, un 16% més que l’estiu anterior. Aquest reciclatge va permetre:

  • Evitar 36.000 tones de CO₂, l’equivalent a treure 17.000 cotxes de circulació durant un any.

  • Estalviar 44.800 MWh d’energia, equivalents a gairebé 6 milions d’euros.

  • Evitar l’extracció de 75.000 tones de matèries primeres, l’equivalent a set Torres Eiffel.