El peix i el marisc de Vilanova, tocats per la salsa, en la segona Festa del Turisme, la Gastronomia i el Comerç

Premis de la nit a la  trajectòria  per a Mis Enriquetas, La Pepa Origen Mediterrani i l'Hotel César i un reconeixement a establiments emblemàtics com Trifon i MonVerd

Fent honor al renom d'Havana Xica, la segona Festa de Turisme, la gastronomia i el Comerç va viure en la seva salsa, per partida doble, la reinterpretació del peix i el marisc de la llotja de Vilanova com els ingredients que marcaven la clau en un menú curull d'aromes, sincopat en 11 plats i gronxat per la Mediterrània. Salsa en els plats i salsa a l'escenari amb Lucrècia. Un aperitiu amb ritmes caribenys i sabors mediterranis encetava la segona edició de la Festa del Turisme, la Gastronomia i el Comerç de Vilanova i la Geltrú. Un tast amb vistes a la mateixa mar que ha proveït de la matèria primera de gairebé tot el menú de la celebració.

La festa és una oportunitat per a la celebració de la cuina, els xefs i restauradors locals i una oportunitat i  punt de trobada als principals agents dels sectors vinculats al turisme. L'esdeveniment organitzat pel Gremi d'Hostaleria de Vilanova, Viu Comerç, Estació Nàutica i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú  vol realçar la tasca anual del sector i celebrar els èxits dels establiments locals. L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz ha destacat que amb la festa “Volem reconèixer compartir i destacar la nostra gastronomia i reconèixer la tasca de diferents establiments. Aquest any ho fem a més en el marc de la Setmana de la Gastronomia, amb activitats, el cicle de Cinema al Plat, els tallers gastronòmics, etc. Que siguem un referent gastronòmic a Catalunya és possible perquè comptem amb uns productors locals, uns mercats municipals i a una restauració que aposta pel producte local i de proximitat”

Reconeixements i Premis

Durant la nit, s'han lliurat diversos guardons que han destacat la trajectòria i l'aportació d'establiments i empreses del municipi:

  • Premi al Comerç de Vilanova i la Geltrú 2025 - Mis Enriquetas, per la seva aposta per un comerç local amb marques exclusives i innovadores.
  • Premi a la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú 2025 - La Pepa Origen Mediterrani, per la seva cuina honesta i de proximitat que aposta pel producte com a protagonista.
  • Premi al Turisme de Vilanova i la Geltrú 2025 - Hotel César, un referent amb 135 anys de trajectòria i un compromís històric amb el turisme local.

A més, també s'han lliurat reconeixements especials a establiments històrics de la ciutat, com Xurreria Trifón, pels seus 100 anys de trajectòria, i Mónverd, per més de 30 anys dedicats a la restauració. Finalment s'ha constituit la figura de l'ambaixador de la ciutat, escollint com a primera figura per ostentar el títol i la responsabilitat de promocionar la cultura, el taranna i la ciutat en general a Leslie dels Sírex.

Protagonistes el peix i el marisc de Vilanova

La Festa ha estat també l'equador i acte culminant de la Setmana de la Gastronomia 2025, un programa que també s'ha fixat com a objectiu  donar el protagonisme al peix i al marisc de proximitat com els veritables ambaixadors de Catalunya, que en 2025 ostenta l'etiqueta de Regió Mundial de la Gastronomia 2025. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig Molist, valorava abans de començar la festa aquesta declaració i la vinculava amb les iniciatives convocades al voltant de la Setmana de la GastronomiaHem de situar Catalunya en el lloc que li pertoca, tenim els millors cuiners del món, la millor restauració del món i la dieta Mediterrània. Cal també realçar el producte local i de proximitat, apostar per talent, l'excel·lència i la qualitat. Vilanova i la Geltrú ha fet  una aposta excel·lent amb aquesta aliança estratègica amb els agents del turisme, la gastronomia i el comerç. L'aula gastronòmica del Mercat n'és un exemple de com cal gestionar els mercats municipals, els circuits curts, la venda de proximitat i espero poder visitar-la aviat”.

Els assistents han gaudit d'un menú creat per xefs locals. Una propsota iniciada amb uns aperitius creats per a l'ocasió i amb voluntat de romandre a posteriori en les cartes dels restaurants on treballen aquests xefs.

  • Croquetes de gamba vermella i pop roquer (Xef Ricard Sabaté de La Cava Wine Bar)
  • Saam de pop amb salsa tàrtara d'alfàbrega (Xeg Diego Carvajal de La Daurada)
  • Crestes de peix espasa i Ravioli d'escamarlà i escalivada  i (Escola d'Hostaleria Institut Joan Ramon Benaprès de Sitges)
  • Tàrtar de tonyina (Xef David Reig de La Gambarrada)
  • Sardina escabetxada amb migas i Piruleta de gamba vermella (Xef Adrià Àlvarez del restaurant Taula 26)

A interior, s'han servit els plats principals elaborats pel xef Diego Carvajal, de La Daurada i el xef Cisco de Pika-Tapa:

  • Peix espasa fumat amb suquet tebi, maridat amb Avgvstvs Micro Xarel·lo Vermell 2021
  • Cua de vedella amb sípia de Vilanova, acompanyat de Petit Caus Negre 2023

El punt final ha estat a càrrec de Gelats i Turrons Llorens, amb un gelat de llimona amb alfàbrega i llimona confitada maridat amb AT Roca Reserva 2022.

 Suport del comerç local

La festa també ha comptat amb el suport de Viu Comerç, que ha sortejat premis entre els assistents amb productes i serveis oferts per establiments associats.

La vetllada ha finalitzat amb una última actuació musical de Lucrècia, qui ha acomiadat els assistents amb la seva energia i bon ritme.