El president de Pimec insta al Govern espanyol a garantir una representació real de les pimes amb veu pròpia dins el diàleg social estatal

Conpymes es reuneix amb Pedro Sánchez per abordar qüestions que afecten la competitivitat i el creixement empresarial, com la política aranzelària i l’actual proposta de reducció de jornada laboral

Madrid, 14 de maig de 2025. El president de Pimec i vicepresident primer de Conpymes, Antoni Cañete, juntament amb el president de Conpymes, José María Torres, han mantingut avui al Palau de la Moncloa una reunió amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per a tractar la situació de les pimes.

Durant la reunió, Pimec i Conpymes han apuntat que –a diferència del que succeeix a Europa i altres països com França, Alemanya i Itàlia– Espanya encara no compta amb una representació real de les pimes i amb una veu pròpia en el diàleg social. Aquesta petició va en línia amb la Recomanació de la Comissió Europea, aprovada al juny de 2023, que incideix en la necessitat d’exigir als Estats membres que garanteixin en els seus respectius àmbits uns procediments de reconeixement de la representativitat, tant sindical com empresarial, oberts i transparents.

Antoni Cañete ha comentat que “cal reformar un sistema que sobrerepresenta a la gran empresa, ja que la representativitat empresarial -funcionant així- s’allunya de la realitat a les pimes, que han d’aplicar els convenis sense cap connexió amb els negociadors, originant regulacions que impedeixen el seu creixement i dificulten la seva competitivitat”.

Al llarg de la reunió, Torres ha afirmat: “Volem ampliar la participació de les pimes en la presa de decisions. No estem davant d’una qüestió simbòlica, sinó estructural: es tracta d’obrir el diàleg social perquè les pimes puguem participar amb veu pròpia i independent en les decisions que afecten el nostre futur”.

Entre altres qüestions d’actualitat que afecten la competitivitat i el creixement empresarial, com són la digitalització i la política aranzelària, també han destacat que “el diàleg social és un pilar fonamental de la democràcia, un component essencial del model social europeu, que ha de permetre que els interlocutors socials siguin triats democràticament. Un diàleg social que ha de ser un instrument que respongui a totes les necessitats, les de les grans empreses, però també les de pimes i autònoms, per a qualsevol país que vulgui ser competitiu”.

Per part seva, el president del Govern espanyol ha traslladat la importància de les pimes per al teixit productiu espanyol i s’ha compromès a continuar donant-les suport perquè mantinguin el seu protagonisme en el creixement econòmic del país.