Recollits 76 quilos de residus a la jornada Let's Clean Up! de Sitges
La iniciativa europea, organitzada pel Centre d’Estudis del Mar, equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona, promou la participació de la ciutadania per conscienciar sobre la quantitat de deixalles que es llencen a la natura de manera incontrolada.
Una seixantena de persones voluntàries ha recollit aquest diumenge, 11 de maig, un total de 76 quilos de residus durant la neteja de la sorra i del fons marí de les platges de la Barra, Terramar, Les Anquines, Cellerot i Cap de Grills de Sitges. Aquesta acció, organitzada pel Centre d’Estudis del Mar, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, Nootka Kayak & Sup, el Festival Terramar CaixaBank i el col·lectiu Drap-Art, s’ha realitzat en el marc de la iniciativa europea Let’s Clean Europe amb l’objectiu de donar visibilitat a la greu problemàtica de les deixalles marines.
La jornada ha estat dinamitzada per Custòdia Platges Garraf, que ha acompanyat els voluntaris durant tota l’activitat i els ha explicat com afecten els diferents tipus de deixalles a les espècies marines. Del total de residus recollits, 59,5 kg han estat de rebuig, 7 kg de plàstics i envasos, 7 kg de paper i cartró, i 2,5 kg de vidre.
Com a novetat, enguany s’ha dedicat un espai als objectes més curiosos trobats durant la jornada. Amb aquests, es farà una selecció per reutilitzar-los per a la cocreació d’una obra artística el pròxim 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, de la mà del col·lectiu Drap-Art. L’obra resultant formarà part de Sitges ReciclArt, un esdeveniment dedicat a la sensibilització mediambiental des de la perspectiva de l’art que tindrà lloc entre el 2 d’agost i el 21 de setembre. Es pot consultar més informació sobre com participar en l’activitat artística del 8 de juny a l’enllaç “Art amb deixalles marines”.
La problemàtica de les deixalles marines
La presència de residus i productes contaminants a platges, mars i oceans és un dels grans reptes ambientals actuals. Aquesta situació posa en perill la sostenibilitat d’uns ecosistemes cada cop més fràgils i amenaçats per la pèrdua de biodiversitat.
Els plàstics i els microplàstics són especialment preocupants, ja que es dispersen arreu dels ecosistemes marins i afecten gran part de les espècies que hi viuen. Es calcula que, si no s’actua, l’any 2050 la quantitat de plàstic al mar podria superar la dels peixos. En són una mostra les grans illes flotants de deixalles que, per efecte dels corrents marins, es concentren en zones del Pacífic i de l’Índic.
El pas del temps i l'erosió produïda per les onades i el sol fragmenta els residus plàstics en microplàstics que passen a formar part de la cadena tròfica de les espècies marines ocasionant greus perjudicis per la seva supervivència.