PIMEC demana amb caràcter d'urgència, en seu parlamentària, que la Generalitat pagui directament als subcontractistes en els contractes públics

Noticia via PIMEC

Cañete assenyala que aquesta mesura tindria impacte sobre 3.000 milions d’euros, que suposen el 50% de la contractació pública 

El president de la patronal catalana i vicepresident de les pimes europees celebra el paquet de mesures anunciades aquest matí per Ursula von der Leyen de suport a les pimes, el qual inclou un règim sancionador per a les empreses i les Administracions Públiques moroses

Barcelona, 13 de setembre del 2023. El president de PIMEC, Antoni Cañete, ha proposat avui que la Generalitat pugui pagar directament als subcontractistes en els contractes públics. Ho ha fet durant una compareixença sobre l’evolució de la morositat a la Comissió d’Economia i Hisenda al Parlament de Catalunya, en la qual ha insistit en la necessitat que “el Govern de la Generalitat sigui pioner en l’aplicació d’aquesta mesura, ja que això impactaria sobre 3.000 milions d’euros, que suposen el 50% de la contractació pública”.

La compra pública de la Generalitat de Catalunya va suposar el 2022 una despesa per import de 6.231 milions d’euros. En aquest sentit, i tenint en compte que les pimes passarien a cobrar a 30 dies i no a 68 com ho fan actualment, aquesta mesura suposaria un “estalvi financer molt important per a les empreses de menor dimensió i, per tant, les faria més viables i competitives”. 

PIMEC celebra que el Reglament de la UE introdueixi un règim sancionador per a les empreses moroses, una reclamació històrica de la patronal i la PMcM 

El president de PIMEC s’ha referit també al discurs de l’Estat de la Unió que ha pronunciat aquest matí la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el qual ha anunciat l’SME Relief Package, un paquet extens de mesures de suport a les pimes que inclou un reglament perquè els pagaments s’hagin de fer amb un termini màxim de 30 dies i preveu sancionar a les empreses i les Administracions Públiques moroses. “Celebrem que Europa legisli pensant primer en petit i aquesta fita històrica sense precedents per acabar amb la morositat; culminem una tasca d’activisme empresarial que des de PIMEC i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) hem liderat”, ha assenyalat Cañete.

El president de les pimes catalanes assegura que “les sancions són imprescindibles per reduir els terminis de pagament”. Tal com ha reiterat PIMEC i la PMcM, “un règim sancionador és l’únic camí per acabar de manera definitiva amb la morositat”.

El nou reglament contra la morositat deroga l’actual directiva de pagaments i fa que l’aplicació sigui immediata i literal. En aquest sentit, el president de PIMEC ho ha valorat de manera molt positiva, ja que “no caldrà esperar a la transposició d’una directiva”. A més, hi haurà una autoritat que implementarà i garantirà el compliment del reglament i es trasllada la càrrega del creditor al deutor.

Cañete ha recordat algunes xifres que il·lustren clarament com la morositat és la gran xacra de les pimes. “Un de cada quatre tancaments d’empreses a Europa és a causa de la morositat i el cost per les empreses europees de perseguir la morositat és superior als 275 bilions d’euros. Si centrem la mirada a Espanya, les dades van ser pitjors durant la crisi anterior: una de cada tres empreses que va tancar ho va fer  per la morositat”.

El president de PIMEC ha finalitzat la seva compareixença refermant que “continuarem treballant de manera incansable perquè s’apliqui el contingut de l’SME Relief Package i lluitant davant dels grans lobbies que volen que els interessos de part vagin en contra de l’interès general”.