El sector força l'ajornament de la nova taxa turística: cap a una regulació més justa per al territori

El Govern de la Generalitat ha decidit ajornar l’entrada en vigor de la nova regulació de la Taxa d’Estades Turístiques, inicialment prevista per a l’1 de maig de 2025. Aquesta decisió, avançada ja en les darreres setmanes, suposa un canvi de calendari important en l’aplicació de la mesura.

Aquest ajornament és fruit del posicionament unànime del sector turístic arreu del país, que —a través de la tasca conjunta de gremis i associacions, grans i petits— ha defensat de manera clara i argumentada que una aplicació uniforme de l’increment de l’IEET (Impost sobre les Estades en Establiments Turístics) perjudicava greument el territori, especialment aquelles zones menys massificades i amb una realitat turística diferenciada respecte a l’àmbit metropolità.

La feina feta des del territori, amb reunions i col·laboracions actives amb diversos Grups Parlamentaris, ha estat clau per fer entendre la necessitat de revisar l’enfocament i obrir un nou procés legislatiu més adaptat a la diversitat del país.

El Govern ha optat, doncs, per tramitar el nou model de taxa com a projecte de llei, la qual cosa obre la porta a un debat parlamentari ampli i participat, en el que el Sector tindrem molt a dir.

De fet, el grup parlamentari d’ERC ha registrat una proposició de llei que introdueix modificacions substancials respecte al decret inicial, com:

  • Una diferenciació territorial de les tarifes, amb un tractament específic per a Barcelona i un altre per a la resta del país.
  • Estacionalització de la taxa, amb imports més alts en temporada alta i més baixos en temporada baixa.
  • Limitació del recàrrec municipal a l’època estival.
  • Manteniment de la destinació dels fons: 25% per habitatge i 75% per polítiques turístiques (repartit entre municipis i Generalitat).

Aquesta reformulació legislativa es veu reforçada pel dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que qüestiona la utilització de la figura del decret llei per aprovar l’augment de la taxa. Segons aquest òrgan, no es justifica l’existència d’una necessitat extraordinària i urgent, i per tant recomana una tramitació parlamentària ordinària que garanteixi els debats i les garanties democràtiques corresponents.

En coherència amb aquesta nova orientació, el Decret llei 9/2025, de 29 d’abril, modifica el Decret llei 6/2025, de 25 de març, únicament per ajornar la seva entrada en vigor fins a l’1 d’octubre de 2025, coincidint amb l’inici del segon semestre natural de l’any. Els continguts normatius es mantenen, a l’espera del que es pugui aprovar via llei en els propers mesos.

Des de la FIHRT es continuarà fent un seguiment actiu del desenvolupament del nou projecte de llei, i es mantindrà informats els establiments associats de qualsevol novetat.