Una gelada "de pel·lícula" arrasa la fruita de Lleida

Les pèrdues oscil·len entre un 50% i un 80% de la collita, però allà on les temperatures han arribat als 6 graus sota zero s'hauria perdut tota la producció

Les tres nits consecutives de gelades han tingut unes conseqüències devastadores per al camp català. Segons les primeres estimacions d'Acció Climàtica, les pèrdues de producció oscil·len entre un 50% i un 80% de mitjana.

Aquest episodi de fred ha afectat prop de 50.000 hectàrees de cultius del pla de Lleida.

La pitjor part se l'ha endut la fruita de pinyol, que fa poques setmanes estava en plena floració, però que ara ja estava quallada i en un moment de molta fragilitat davant el fred. La producció d'albercocs apunta a pèrdues d'un 80%, i en el cas de préssecs i nectarines, d'almenys el 50%. 

També hi ha afectacions de fins al 80% en el cas de l'ametlla i d'entre el 50% i el 70% en pera i poma.
 

Devastació total on ha fet més fred

Amb tot, les pèrdues de producció serien d'entre el 80% i el 100% allà on les temperatures han baixat més, amb registres de 4 i 6 graus sota zero. Les glaçades han arribat en el pitjor moment, com destaca Ramon Comes, pagès de Corbins.

"Quan la temperatura es manté sota zero durant tanta estona acaba matant la fruita, sobretot quan està tan petit, quallat i gairebé tot és aigua. El fred ho crema, el fruit s'asseca i acaba caient."

Els pagesos han activat sistemes antigelades com el reg per aspersió, que crea una pel·lícula de gel sobre els arbres per mantenir-los a una temperatura de zero graus. Però com que ha fet molt fred durant moltes hores, amb això tampoc no n'hi hauria hagut prou.